Marte – Viața pe planeta roșie?

0
42

În februarie 2021, robotul „Perseverance” a aterizat cu succes pe Marte. Cu toate acestea, acest succes nu a fost deloc unul facil. Filmul arată munca dificilă implicată în dezvoltarea robotului, până la aterizarea cu succes pe Marte.

Noul robot trimis de NASA pe Marte se numește „Perseverență”. Misiunea lui?

Aceea de a căuta dovezi ale vieții anterioare pe Planeta Roșie – un efort important și ambițios. Au fost nevoie de ani de zile pentru a proiecta sonda spațială și mica sa dronă/ elicopter, numită „Ingeniozitate”. Acest documentar urmărește dezvoltarea roverului, până la aterizarea acestuia în craterul Jezero pe 18 februarie 2021.

Misiunea s-a dovedit a fi un succes total: robotul a aterizat în siguranță și toate instrumentele de la bord au funcționat fără probleme. Drept urmare, „Perseverance” a reușit să furnizeze imagini de înaltă rezoluție ale lui Marte. Dar sosirea acolo pe planeta rosie a fost o călătorie dificila pentru toți cei implicați.

La fața locului, „Perseverance” preia mostre din crater, despre care oamenii de știință cred că a fost cândva o deltă a râului. Urme geologice ale vieții anterioare – așa-numitele biosemnături – ar putea fi înca ascunse în stâncă. În cele din urmă, aceste mostre vor fi aduse înapoi pe Pământ pentru analiză. Printre altele, ar putea oferi perspective asupra posibilei vieți pe Marte.

Mini-elicopterul de patru kilograme „Ingenuity”, care a călătorit în burta roverului, efectuează acum o serie de zboruri de probă. Acestea sunt primele de acest fel care sunt întreprinse pe o altă planetă. O altă sarcină a „Perseverenței” este testarea unei tehnologii inovatoare pentru extragerea oxigenului din atmosferă. Se speră că gazul poate fi folosit ca combustibil – sau pentru a furniza oxigen pentru viitoarele zboruri cu echipaj uman către Marte.

 

Lasă un răspuns