La sfârșitul săptămânii trecute, sciitorul timișorean Silviu Genescu și-a lansat noua carte „Desprindere lentă“, evenimentul desfășurat la Viniloteca având parte de un public avizat.
Desprindere lentă este o sumă de lumi incredibile, familiare oarecum iubitorilor de science fiction, șocante pentru cei care le descoperă pentru prima oară. Dacă parte din povestiri au cheie clasică, altele, cum este nuvela care dă titlul volumului, rup o frântură dintr-un univers bine conturat, viu, complicat și foarte detaliat, în care drame, idealuri mărețe, personaje luxuriante și societăți diverse își desfășoară viața curentă la fel de natural ca orice fenomen cosmic, într-o încrengătură demnă de marele subgen SF new space opera. O carte Hard SF, poate cea mai bună de la noi în acest moment.
Silviu Genescu este un autor fascinat de contactul cu extratereștrii și cel dintre extratereștri, de saltul, voluntar sau nu, dintr-un univers într-altul, dintr-un timp într-altul, de new space opera și de inteligența artificială strecurată insidios printre oameni. Ceea ce îl distinge pe Silviu Genescu de alți autori care explorează aceleași teme este gama de instrumente folosite pentru a dezvălui frontiera dintre spații paralele și secvențe temporale și intervenția, doar aparent subtilă, a elementului extraterestru: blândele pasiuni umane, ca muzica și șahul, sau – într-un mod pe cât de neașteptat, pe atât de mișcător – lacrimile. Este doar o parte din recuzita unui autor de science-fiction român remarcabil, a cărui sensibilitate iese la lumină și prin personajele sale, locuitori, asemenea lui, ai lumilor spectaculoase pe care le creează.