„Pentru prima dată avem dovezi solide ale vaporilor de apă în atmosfera lunii lui Jupiter Ganymede – cea mai mare lună a sistemului solar – . Este posibil ca apa înghețată de pe suprafața lui Ganymede să se fi sublimat, trecând de la solid la gaz fără a deveni lichidă.”
Suprafața lui Ganymede este un amestec de regiuni întunecate, craterizate și teren luminos cu canale si crapaturi, care produce modele fascinante. Cercetătorii au crezut de mult că Ganymede are o cantitate mare de apă – posibil mai mult decât Pământul – dar, deoarece Ganymede este atât de departe de Soare, apa ar putea rămâne lichidă doar în spatele unei calote groase de gheață.
Se presupune că Ganimede are trei straturi primare: un miez metalic de fier, o manta stâncoasă și un strat lichid și înghețat de apă. Învelișul de gheață de pe exterior este extraordinar de gros (aproximativ 500 de mile / 800 de kilometri) și poate exista orice apă lichidă sub ea.
Indiferent, există apă – și acolo unde este apă, poate exista viață. Pentru prima dată, cercetătorii au descoperit apă fără gheață la suprafață. Ca parte a unui program de observare mai amplu, Lorenz Roth de la Institutul Regal de Tehnologie KTH din Stockholm, Suedia, folosea Hubble pentru a măsura cantitatea de oxigen de pe Ganymede.
Roth și colegii săi au folosit date de la două instrumente: Spectrograful de origine cosmică al Hubble în 2018 și imagini de arhivă de la Spectrograful de imagistică al telescopului spațial (STIS) din 1998 până în 2010.